Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme na Vás dotaz ohledně dovolené. S kolegou pracujeme na podobných pozicích s plným pracovním úvazkem. Při letošním čerpání řádné dovolené nám náš nadřízený nařídil vzájemné zastupování. Oba jsme velmi vytížení, naše práce se dá vykonávat pouze v dopoledních hodinách, takže se nedá nastavovat přesčasovými hodinami při vzájemném zastupování. Pracovní náplň je také spojena s hmotnou odpovědností, kterou při zastupování přebírá zastupující pracovník za obě pracoviště.
Letošní první vzájemné zastupování jsme zvládli jen za cenu práce bez přestávek, bez svačin i obědů s obrovským nervovým napětím a přitom s nekvalitně odvedenou prací na obou pracovištích, dvojí práce se prostě stihnout nedá. Vznikly také hmotné škody, které zaměstnavatel může požadovat nahradit.
Za vzájemné zastupování jsme nebyli finančně ohodnoceni. Přes tyto negativní důsledky vedoucí tvrdí, že pokud budeme chtít v budoucnu čerpat řádnou dovolenou, tak jedině za cenu vzájemného zastupování.
Náš dotaz tedy je, má zaměstnavatel právo podmiňovat čerpání řádné dovolené podmínkou vzájemného zastupování?
Děkujeme, Albert


ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel nemůže podmiňovat nástup na dovolenou tímto způsobem, na druhou stranu čerpání dovolené je podmíněnou souhlasem zaměstnavatele s datem jejího nástupu. Buď se zkuste dohodnout se zaměstnavatelem, že budete dovolenou čerpat zároveň a tudíž se práce zastaví a nebo ať v hierarchii zaměstnanců pověří někoho dalšího zastupováním, aniž byste sami sobě byli zástupci vy dva.
A nebo uvažujte o změně zaměstnavatele, protože sice si můžete stěžovat na Inspekci práce na jeho praktiky, ale když s ním nebude rozumné dohody, tak mu bude i zásah Inspekce práce lhostejný.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.