Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Reklamace stavebního díla. Dne 24.11.2010 jsem vyhotovila reklamační protokol na závady se zhotovením kompletní střechy nového rodinného domu, které se objevily  (předávací protokol dokončeného díla byl 24.2.2009). Po ohledání závad na místě téhož dne za přítomnosti mé, jako investora, zhotovitele střechy a stavebního dozoru byl protokol všemi přítomnými podepsán.

Datum předání díla, po odstranění závad, byl stanoven v reklamačním protokolu na 30.4.2011. Zhotovitel ale i po mých neustálých urgencích, kdy slibuje, že vše dá do pořádku, reklamaci k dnešnímu dni nevyřídil. Jedná se, mimo jiné, hlavně o výměnu svislých pokroucených a popraskaných dřevěných sloupů, které podpírají převislou střechu u vchodu do nového rodinného domu, které nevyměnil. Poslední dobou zhotovitel se mnou nekomunikuje, nezvedá mi telefon, neodpovídá na maily. Prosím, sdělte mi, jak mám dále postupovat. Potřebuji stavbu rodinného domu dokončit, tj. zhotovit krycí beton a pak položit dlažbu před vchodem do rodinného domu a nemohu tak učinit, neboť předtím je potřeba vyměnit reklamované svislé pokroucené sloupy v daném místě. Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
Zákon hovoří o tom, že zhotovitel je povinen vadu odstranit bez zbytečného odkladu. Pokud navíc bylo ještě stanoveno i datum, do kterého má být vada odstraněna a toto bylo zhotovitelem podespáno, není sporu o tom, dokdy vada měla být odstraněna.
Zákon Vám dává právo žádat za průtahy přiměřenou slevu z ceny díla, pokud toto nelze, můžete odstoupit od smlouvy, což znamená, že zhotoviteli zaplatíte jen to, co již vykonal a na zbylé práce si objednáte někoho jiného. Pokud Vám nečinností zhotovitele vzniká škoda (prodlení na stavbě, finančně výdaje s opravou střechy), můžete ji chtít po zhotoviteli nahradit.
Zkuste tedy zhotovitele písemně kontaktovat, že pokud do Vámi stanovené doby nedojde k odstranění vad, odstoupíte od smlouvy a že mu dáte náklady s tím spojené k úhradě. Pokud se Vám stále nebude ozývat, musíte se obrátit na soud. Tam vyčíslete škodu a náklady po zhotoviteli vymáhajte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.