Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji ve fabrice v nepřetržitém provozu. Děláme dvanáctky ranní 6:00-18:00 a noční 18:00-6:00. Dříve zaměstnavatel proplácel svátky spravedlivě. Před měsícem nám ovšem oznámili, že se placení svátků mění naslédně:

Pokud přijdeme na noční, která je ze všedního dne na svátek, tak nám půlka směny (od 00:00 do 6:00) nebude počítána jako svátek, přestože svátek začal po půlnoci. Ovšem když přijdeme na noční ze svátku na všední den, tak bude zaplacena jako svátek celá směna, přestože od půlnoci už svátek není. Jak se proti tomuto rozhodnutí zaměstnavatele bránit? Na koho se můžeme obrátit, aby nám zas byly spravedlivě propláceny svátky, byť to bude jen půl směny? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce hovoří o tom, že pokud zasáhne směna do dne pracovního klidu, bude u zaměstnace svátek začínat nikoliv hodinou, kdy končí jeho směna, ale hodinou odpovídající nástupu té směny, která v daném týdnu nastupuje dle rozvrhu směn jako první.
Příplatek za svátek by Vám tedy náležet měl. V případě problémů se můžete obrátit na Inspektorát práce, kde Vám poskytnou bližší informace a kde také můžete podat podnět k prošetření proplácení svátků u zaměstnavatele. V podnětu pak nezapoměňte uvést, že chcete být do 30 dnů informován o výsledku případné kontroly.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.