Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měl bych dotaz ohledně mé pracovní smlouvy, která byla sjednána 4/2009 a na dobu určitou ve smyslu textu „zástup za paní Novákovou po dobu čerpání mateřské dovolené a čerpání rodičovské dovolené, nejdéle do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let“. Jedná se mi o to, do kdy bude trvat můj pracovní poměr, když paní kterou zastupuji se již na svou pozici nevrátí.

Našla si jinou práci. Bude to do doby, kdy oficiálně zruší svůj pracovní poměr nebo do doby věku dítěte tří let? Je nutné, abych na tuto pozici opět absolvoval výběrové řízení a nebo lze mou pracovní smlouvu jen prodloužit např. na neurčito? Jedná se o pracovní místo ve veřejné správě. Děkuji, Oliver

ODPOVĚĎ:
Pracovní poměr máte uzavřen do doby, dokud Vaše předchůdkyně oficiálně neukončí svůj pracovní vztah k zaměstnavateli a pokud tak neučiní, tak maximálně do 3 let věku dítěte. Pokud již paní pracuje někde jinde, patrně došlo k rozvázání pracovního poměru a tím i ke konci toho Vašeho. Obecně platí, že pokud Vám skončí pracovní poměr a zaměstnavatel s Vámi neuzavře novou pracovní smlouvu a vy dále pracujete u zaměstnavatele s jeho souhlasem, má se za to, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Výběrové řízení znovu absolvovat nebudete muset. Zaměstnavatel by s Vámi měl dohodnout, zda-li pro něj budete dále pracovat a za předpokladu, že ano, zda-li se bude jednat o pracovní poměr na dobu určitou nebo neurčitou. V případě, že tak neučiní, platí, co jsem již zmiňovala, že se vaše pracovní smlouva ze zákona mění na dobu neurčitou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.