Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych převedla svá členská práva a povinnosti na osobu nesvéprávnou. Tato osoba má soudem ustanoveného opatrovníka (její matka). Je potřeba Dohodu o převodu členských práv a povinností předkládat soudu k posouzení? Nebo je to jen formalita? Paní to financuje z prodeje rodinného domu, kde byla spoluvlastníkem (soudem to prošlo).

Jaký je správný postup a co soud posuzuje? Cena je v místě obvyklá. Byt bude paní užívat se svojí matkou. Můj právník mi navrhuje uzavřít Dohodu o převodu, tu předložit družstvu, zaplatit kupní cenu a poté Dohodu předložit soudu. Mám jen obavy, aby soud transakci nezamítl. Za získané peníze kupujeme jinou nemovitost. Děkuji, Jaroslava

ODPOVĚĎ:
Osobně souhlasím s navrženým postupem Vašeho advokáta. Nevidím důvod, proč by soud měl daný právní úkon zamítnout.
Soud hledí na vyrovnanost práv a povinností z daného úkonu vyplývajících oběma stranám, přínos nesvéprávnému a výši (resp. důvodnost) ceny.
S koupí nemovitosti pokud možno z čisté opatrnosti počkejte po rozhodnutí soudu (vždycky se může stát, že soud sezná kupní cenu nepřiměřenou).
Ve Vašem případě bych doporučila mít znalecké ocenění - podklad pro stanovení kupní ceny (ve standardním případě to třeba není, ale ve Vašem si usnadníte pozici).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.