Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Náš dům byl vystavěn v letech 1928-30, naší rodinou byl koupen v r. 81, jsme pod úrovní pozemku souseda, kdy náš sklep, vyčnívá pod jeho pozemkem, dům jsme takhle již koupili. Soused, když se dozvěděl, že pod jeho pozemkem je náš sklep chtěl, abychom sklípek odstranili, stavební úřad mu to v r. 2003 zamítl.

Nyní po mně nová majitelka sousedního pozemku chce, abych vůči ní v souvislosti se zřízením sklepa do budoucna neuplatňovala žádná práva vlastnická ani věcná (nevím co tím ani myslí) nebo kdyby stavba způsobila jakékoliv škody při narušení stability jejího pozemku, abych jí vzniklou škodu uhradila. Může to po mně chtít? Děkuji, Zdenka

ODPOVĚĎ:
Pokud podepíšete dohodu o neuplatnění vlastnického či věcného práva jako je např. vlastnické právo k pozemku, pod kterým máte sklep či věcné břemeno k tomuto pozemku, tak již v budoucnu nebudete moci tato práva uplatnit. V případě, že budete sklep předělávat či restaurovat, tak odpovídáte za škodu, kterou tím  na cizím pozemku způsobíte, aniž by jste uzavírala nějakou dohodu. Podpis této dohody nemůže po Vás nová majitelka požadovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.