Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jeden (z mnoha) spoluvlastníků pozemků si odkoupil od osob blízkých (kupní smlouvou) spoluvlastnické podíly a po zanesení do LV je obratem darovací smlouvou převedl na cizí obchodní společnost. Pro vyjasnění, tento člověk pobírá dlouhodobě základní mzdu, peníze našetřeny nemá a podíly odkoupil dle kupních smluv téměř za 1 milion Kč. Tím, že tyto nabyté podíly, včetně toho svého, převedl darovací smlouvou na cizí společnost se zřejmě vyhnul tomu, aby ostatní spolumajitelé (včetně mého otce) mohli uplatnit předkupní právo.

Zjevně jde o úmysl připravit ostatní spoluvlastníky o uplatnění tohoto práva a možná i o legalizaci "šedé ekonomiky". Existuje ještě jiná právní cesta, než aby se ostatní spoluvlastníci bránili převzetí nadpoloviční části spoluvlastnických podílů podáním návrhu na soud zrušení spoluvlastnictví na pozemcích (a tak je de facto zmenšit)? Děkuji, Lukáš

ODPOVĚĎ:
Kromě soudního zrušení spoluvlastnictví se můžete obrátit na Policii a podat trestní oznámení pro podvod s tím, že v omyl byli úmyslně uvedeni ostatní spoluvlastníci, tím, že fiktivním převodem podílů mezi osobami blízkými, byla zkrácena jejich spoluvlastnická práva.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.