Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zanikne věcné břemeno "chůze a jízdy" pro sedm majitelů pozemků, kteří museli na společné hranici ze svého pozemku uvolnit 1,5 m na cestu? V roce 1975 museli uvolnit pozemky pro zemědělské družstvo. Hranice pozemků byly rozorány a pole sloučena. Smlouva byla údajně na 10 let, ale vrátili nám je až 18.9.1992. Pozemky maji dnes jiný tvar a stojí na nich rodinné domky. Věcné břemeno je zbytečné, protože každý má přístup z obecní cesty.

Všichni se zrušením souhlasí, až na jednoho, který dělá úmyslně problémy, že mezeru mezi dvěma ploty o délce 50 m a šíři 3 m bude někdy užívat. Chci se proto zeptat, nezaniklo věcné břemeno, když se 17 let neužívalo? Co by následovalo kdyby jsme postavili plot mezi náma navzdory souseda? Děkuji, Ladislav

ODPOVĚĎ:
Věcné břemeno je možné zrušit v případě, že již ho není více třeba, protože existuje jiná možnost zajištění práva plynoucího z věcného břemena (tedy v tomto případě existence jiné cesty). Nebo pokud není věcné břemeno užíváno 10 let.
Takže ve Vaší situaci je možné věcné břemeno zrušit, a to i jednostranně vlastníkem zatížené nemovitosti. Když nebude s oprávněným dohody, je možné podat žalobu na soud na zrušení věcného břemene.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.