Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně dědictví po otci. Otec mi před smrtí daroval nemovitost, kterou vlastnil. Po smrti po něm zůstalo auto a finanční hotovost. Během dědického řízení vyšlo najevo, že mám dva bratry, kteří tvrdí, že byli s otcem v kontaktu, jeden je výrazně starší a jeden je ještě nezletilý. Dále družka otce, se kterou žil do své smrti, má od otce vlastnoručně podepsaný papír, kde otec uznává dluh vůči ní a slíbil zde i uhrazení tohoto dluhu, které ovšem nesplnil.

Domnívala jsem se, že nemovitost se do dědictví nezahrne (patří mně) a finanční hotovost s autem se bude dělit na 3 díly (mne a bratry) poté, co se z dané hotovosti vyplatí i dluh družce. Bratři to napadli s tím, že nemám na peníze nárok, neboť hodnota daru (nemovitosti) výrazně převyšuje danou fin. hotovost a dar se do dědictví započítává. Také odmítli i družce uznat pohledávku vůči otci s tím, že jediné, co může udělat je žádat vyplacení pohledávky po dědicích ve veřejnoprávním řízení. Mají pravdu? Děkuji, Magdalena

ODPOVĚĎ:
Co se týče darování za života, tak se „bratři“ mohou domáhat započtení daru do dědického podílu.
Pohledávku ať družka přihlásí do dědictví (prostřednictvím notáře, který bude dědické řízení provádět), nemusí postupovat takovým způsobem, jak jste napsala.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.