Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V dědickém řízení po mém otci jsem byla zamlčena svými nevlastními sourozenci (ačkoliv s jedním z nich jsem byla v kontaktu a musel si být této skutečnosti vědom). Notářka toto při obnoveném řízení přehlédla, je její postup správný? Předmětem dědění je družstevní podíl na byt mého otce. Jak se postupuje, pokud sourozenci nechtějí akceptovat cenu dle znaleckého posudku, kterou navrhla notářka a mnou byla zajištěna u nezávislého odhadce a vyplacení (navrhují mnou neakceptovatelnou dvojnásobnou částku)?

Jak mohu do vyřízení dědictví nakládat s tímto bytem, který je předmětem dědictví a kde mám současně hlášen trvalý pobyt a po smrti otce hradím veškeré náklady s jeho užíváním? Mohu ho pronajmout, případně mohu tam bydlet se svým přítelem? Družstvo tvrdí, že bez jejich souhlasu tam nesmí bydlet žádná další osoba, byť by to bylo i se mnou.  Děkuji, Milena

ODPOVĚĎ:
Notářka pochybila a můžete podat na její konání stížnost adresovanou notářské komoře. Pokud nedojde k uzavření dědické dohody v řízení před notářem, bude celá věc postoupena soudu k dalšímu projednání. Na podmínky sourozenců přistoupit nemusíte, zvlášť pokud nejsou racionálně odůvodněné. Dědic je povinen udržovat předmět dědictví ve stavu v jakém byl v době zůstavitelově smrti, tedy nelze ho prodat či pronajmout nebo výrazným způsobem měnit, ale je nutné ho udržovat a řádně spravovat. Pokud v něm v současné době nebydlíte, nedoporučuji se tam nastěhovat s přítelem.
Družstvo má v tomto případě pravdu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.