Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme zahradu s chatkou v Zahrádkářské kolonii a jediná možnost jak se na náš pozemek dostat je přes pozemek, parcelu v majetku Magistrá města Teplice. Chceme si přístup na náš pozemek zajistit Věcným břemenem na pozemek Magistrátu města Teplice. Žádost o zpřístupnění našeho pozemku magistrát zamítl. Prý to není v zájmu města.

Odprodej části pozemku zamítli také, ze stejného důvodu. Máme obavu aby magistrát předmětný pozemek někomu neprodal.
Můžete nám prosím poradit, co na to říká zákon? Děkuji, Dalimil

ODPOVĚĎ:
Na obecní pozemky se obvykle věcná břemena nezřizují. Předkupní právo ani jiné výhody Vám nesvědčí a může se stát, že by mohl být pozemek prodaný. S novým majitelem byste se pak buď museli dohodnou na zřízení věcného břemene, či (kdyby na dohodu nechtěl přistoupit) podat návrh na soud, aby bylo věcné břemeno zřízeno soudním rozhodnutím.

Nebo se můžete zkusit dohodnout na pronájmu pozemku. Jako nájemníci byste byli povinně seznámeni se záměrem města pozemek prodat. A pronájem pozemku sníží zájem případného kupce o jeho koupi (i nájem na nemovitosti je druh zatížení, které většina kupců nehledá)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.