Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kupujeme jednu z chat bývalého rekreačního zařízení, které bylo rozparcelováno. Celé roky  náleželo ke každé ze 4 chat užívání 4 WC v betonové buňce postavené na odpadní jímce. Rozparcelováním došlo k tomu že jímka s WC leží na pozemku jiného majitele. V kupní smlouvě o tomto objektu není žádná zmínka. Toto se prý musí smluvně ujednat mezi vlastníky pozemků formou věcného břemene.

Budeme mít tedy nějaký právní nárok na tento objekt ačkoli nebude majitel pozemku s tímto souhlasit?  Rozparcelováním vznikli další dva potencionální uživatelé kromě 4 zmíněných chatařů  jelikož na pozemku se nacházejí další dva objekty s číslem popisným, které byly užívány  jako společenské prostory. Celé prostory se nacházejí v chráněné krajinné oblasti a  vzhledem k výměře pozemku je nemyslitelné zřídit náhradní suché WC. Jak by jsme se měli v  tomto případě postupovat. Děkuji. Tobiáš


ODPOVĚDĚT:
Požádejte majitele pozemku, kde leží jímka k Vašemu WC o zřízení věcného břemene. Záleží na Vás, zda se domluvíte na bezplatném nebo úplatném zřízení (tedy zda za užívání budete nebo nebudete platit).
Pokud nebude majitel pozemku na kterém jsou WC souhlasit, nebo se nedohodnete na ceně, podejte žalobu na soud na zřízení věcného břemene.
Ten s největší pravděpodobností věcné břemeno zřídí – obzvlášť přihlédne k tomu, že nemáte jinou možnost, jak tuto situaci řešit. Cenu soud stanoví pomocí znalce. Vzhledem k cenám a délce trvání soudního řízení bych preferovala dohodu s majitelem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.