Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme dva syny, mladší zdědil po rodičích manželky nemovitost, ve které bydlí. Starší syn bydlí spolu s námi v naší nemovitosti a chtěli bychom aby tato nemovitost, po naší smrti připadla v jeho prospěch. Jak máme postupovat? Děkujeme za odpověď. Petra a Zdeněk


ODPOVĚĎ:
Po Vaší smrti se bude celá věc projednávat v dědickém řízení. Můžete sepsat závěť, ve které uvedete jako jediného dědice domu právě staršího syna. Váš mladší syn má však dědické právo na polovinu svého zákonného podílu, a pokud ji bude požadovat, tak mu ji soud přiřkne.
Pokud si chcete být jistí, že starší syn dostane celý Váš dům, máte jedinou možnost, a to darovat mu tento dům, a současně zřídit věcné břemeno pro sebe a manželku (bavím se věcném břemenu doživotního užívání nemovitosti neboli "dožití"). To zajistí jistotu v majetkových vztazích, a zároveň Vám to umožní užívat nemovitost, dokud o to budete mít zájem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.