Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji jako nákupčí v projektové firmě. Nastoupil jsem v 11/2010, kdy jsme byli ve firmě tři nákupčí. V létě 2011 jeden kolega odešel a firma nového člověka již nepřijala. Nyní odešel i druhý kolega a já jsem v práci na všechno sám. Zaměstnavatel to věděl dostatečnou dobu, ale nenašel odpovídající náhradu.

Vyjádřil jsem se, že mám vážné problémy práci zvládat. Zaměstnavatel mi řekl, že řešení bude trvat dva měsíce. Práci nestíhám, moje argumenty však zaměstnavatel odbývá s tím, že mohu v práci zůstat déle. Mohu dát okamžitou výpověď za porušení podmínek ze strany zaměstnavatele, nebo za organizační změny, které mi zásadním způsobem změnily pracovní podmínky? Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Zaměstnanec může dát výpověď bez uvedení důvodu a kdykoliv. Pouze je třeba neopomenout, že výpověď neznamená opuštění pracoviště tzv. na hodinu, ale zaměstnanec je vázán ještě odpracováním výpovědní doby (v části bude čerpat dovolenou, na kterou mu vznikl nárok).
Výpověď z organizačních důvodů nepřipadá ze strany zaměstnance v úvahu, navíc ve Vašem případě není ani případná (organizační důvody se vás sice dotkly, ale nebylo zrušeno Vaše pracovní místo či zaměstnavatel se nepřemisťuje).
Ve Vašem případě bohužel existuje pouze možnost dohody na zlepšení pracovních podmínek a nebo výpověď z Vaší strany. Při dobrovolném odchodu z práce by Vám náležely nižší dávky podpory v nezaměstnanosti, proto lze doporučit především hledat novou práci a až následně dávat výpověď (či zaměstnavateli předkládat návrh na ukončení pracovního poměru dohodou).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.