Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chci se zeptat na případ, kdy má zemědělská společnost (dříve JZD) postavenou budovu. Mám právo na vyplácení nájemného? Jak se případná výše nájemného odvíjí? Pokud mám nárok na nájemné, jak mohu donutit vlastníka budovy k platbě nájemného? Pozemek na kterém budova stojí je soukromého vlastníka a tento pozemek se chystám řádně koupit.

Majitel nemovitosti je Ing. XXX YYY, který provozuje zemědělskou činnost. Dle dostupných informací není uzavřena žádná nájemní smlouva. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že se jedná o stavbu, která byla postavena v době právoplatnosti politiky KSČ.
Nejdříve doporučuji, abyste se zajímal o výsledky restutičního řízení, které pravděpodobně určily návrat pozemku do soukromých rukou.
Pozemek může taktéž být zatížen věcným břemenem ve prospěch stavby, v krajním případě toto věcné břemeno může být i vydržené.
Pokud poměry mezi majitelem pozemku a majitelem stavby nejsou upraveny vůbec nijak, doporučuji před tím, než pozemek koupíte, vyvolat jednání Vás a majitele pozemku a stavby a zjistit jejich stanoviska k věci právoplatného užívání pozemku, než učiníte tak riskantní nákup.
Bez podrobnějšího seznámení s věcí není možné konstatovat, zda na nájemné máte nárok, natož jak jej vymáhat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.