Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Potřebovala bych poradit ohledně povinného ručení. 07/2011 jsem chtěla zrušit povinné ručení z důvodu prodeje osobního vozidla, jelikož z prodeje sešlo, telefonicky jsem ověřovala jak postupovat, aby povinné ručení zůstalo v platnosti. Dopisem mi bylo sděleno, že jsem nesplnila žádný zákonný důvod a povinné ručení je stále v platnosti.

Za 14 dnů došel další dopis, ve kterém mi povinné ručení zrušili, tak jsem povinné ručení uzavřela jinde. Po půl roku mi přišlo z kanceláře pojistitelů, že dlužím za dobu, kdy jsem nebyla pojištěná, na to jsem reagovala, že to bylo z důvodu chyby pojišťovny. Koncem února 2012 mi došel dopis z pojišťovny, ve kterém mi reaktivovali pojistku, jenže já mám již od srpna uzavřenou jinou a s reaktivací nesouhlasím. Dokonce pojišťovna chce po mně dlužné pojištění, s čímž nesouhlasím vůbec, protože na základě jejich pochybení jsem si musela narychlo sjednat pojištění jinde. Zajímalo by mně, zda je právo na mé straně a já případný spor mohla vyhrát, protože pojistné jim odmítám zaplatit. Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Je třeba celý případ trochu rozložit na jednotlivé povinnosti a práva.
1) nárok ČKP
Pokud automobil byl nepojištěný, ať už z jakéhokoliv důvodu, je nutné, abyste poplatek ČKP zaplatila a následně tuto položku vymáhala jako škodu, která Vám vznikla, a to za předpokladu, že je na straně pojišťovny prokazatelné pochybení.
2) pochybení pojišťovny
pokud byla smlouva ukončena (ať už jakkoliv), nemáte povinnost přistupovat na její reaktivaci, zejm. pokud automobil je pojištěný. K jakémukoliv jednání s pojišťovnou se doporučuji předem seznámit s pojistnými podmínkami a smlouvou. Pokud Vaše argumenty pojišťovna nepřijme, lze doporučit předat věc advokátovi a náklady zastoupení (stejně jako poplatek zaplacený ČKP) vymáhat v jako náhradu způsobené škody, a to lze i soudně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.