Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2008 jsem si pronajala od obce prostory. Na své náklady jsem je opravila a začala podnikat (pedikúra-manikúra). Celou zimu netekla voda (zamrzla). Ve smlouvě mám, že obec bude dodávat vodu a energii. Obrátila jsem se na obec, zda vodu zprovozní. Obec nápravu slíbila, oprava se neuskutečnila ani do další zimy.

Přišla jsem o klienty. Další zimu už jsem ztratila víc jak polovinu klientely. Obec peníze na opravu nenašla a navíc se otevřela v obci další provozovna se stejným zaměřením. Ztratila jsem tuto zimu i zbytek klientů. Nabídla jsem tedy obci objekt k odkoupení, protože platit nájem v něčem co mi ho ani nevydělá je zbytečné a já si musela najít jiné zaměstnání. Je to víc než 60 dní co jsem objekt nabídla obci k odkoupení, obec se vůbec nejádřila. Starostka řekla, že to dali právníkovi. Myslím si, že pokud mám od nich potvrzeno převzetí návrhu, tak se musí do 60 dní vyjádřit, ale nic se neděje. Navíc jsem poslala žádost o opravu vody a ještě k tomu střechy, protože tam zatéká, v objektu je plíseň, prostory hygienicky nevyhovují. Ani na to nereagovali.  Prý bych je mohla zažalovat, za neplnění smluvních podmínek a chtít úhradu za všechno, včetně ušlých zisků a nakoupeného zařízení. Další varianta je prý odprodání někomu jinému, pokud ve smlouvě nemám uvedeno, že to nesmím prodat. Mám smlouvu na 13 let. S tím, že budu platit vodu a energie a zbytek nájmu neplatím, protože jsem měla náklady zhruba za 360.000 Kč. Na tyto náklady mám samozřejmě půjčku, kterou musím splácet, ale výdělky nemám žádné. Začínala jsem s částkami kolem 20.000 Kč a teď jsem ráda, když mám za měsíc 1.500-2.000, to je maximum. O prostory nemám zájem, ale samozřejmě nechci přijít o vloženou částku. Upřesnění: Majitelem objektu je obec, já to mám jen v pronájmu. Jen náklady na opravu jsem hradila já s tím,že se mi budou odečítat 13 let z nájmu. Platím tedy jenom energie a vodu. Děkuji. Hanka

ODPOVĚĎ:
Pokud máte nájemní smlouvu, tak můžete pouze úplatně postoupit nájemní smlouvu (s tím ovšem musí majitel souhlasit).
Doporučuji postup - odstoupení od nájemní smlouvy pro porušování smluvních podmínek ze strany obce a Vámi vloženou částku, kterou budete mít "nevyčerpanou" na nájmech vymáhat prostřednictvím žaloby. Samozřejmě, pokud jste schopná vyčíslit i ušlý zisk, tak můžete uplatnit i ten.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.