Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych se zeptala na promlčecí lhůty týkající se placení poplatků za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Bydlím ve společné domácnosti s otcem a měla jsem za to, že poplatky platí on. Nyní jsem ale po pěti letech zjistila, že od ukončení mého studia za mě poplatky nehradí.

Existují promlčecí lhůty na zaplacení těchto poplatků nebo budu muset uhradit vše zpětně i s příslušnou sankcí? Děkuji, Ilona

ODPOVĚĎ:
Obecná promlčecí lhůta (majetkového charakteru) činí 3 roky od doby, kdy právo mohlo být vykonáno poprvé. To znamená od doby, kdy po Vás poprvé mohl úřad chtít za odpad zaplatit. Pokud se Vám od té doby zatím nikdo neozval, je možné, že platby prvních dvou let jsou promlčené a platit byste měla jen za tři roky nazpět. Je ovšem důležité zjistit, zda-li věc nebyla dána k soudu příp. na exekuci. V tom případě promlčecí lhůta neběží. Pokud bylo právo přiznáno rozhodnutím soudu, promlčuje se za 10 let. Pokud tedy máte (nebo dostanete) rozsudek, kde Vás vyzývají k platbě, je lhůta adekvátně prodloužena.
Jen na okraj upozorňuji, že je povinností občana změnit si trvalé bydliště na místo, kde aktuálně pobýváte. Není tedy chybou otce, že poplatky nehradil, ale je Vaší chybou, že jste neaktualizovala místo pobytu změnou trvalého bydliště na matrice.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.