Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak mám optimálně zabezpečit svůj movitý a nemovitý majetek pro případ úmrtí. Žiji sám. Jediná dcera a nezletilá vnoučata žijí v USA. V případě mého skonu by nemohla bezprostředně přijet a vypořádat moje záležitosti (byt, věci v něm, nájemné, pojistky apod.). Obava z vykradení, exekuce apod. Děkuji, Ctirad

ODPOVĚĎ:
Movité i nemovité věci můžete ještě za života darovat (bezúplatně), popř. je můžete prodat (úplatně); u nemovitostí však vždy písemnou formou se zápisem do katastru nemovitostí, aby i právně došlo ke změně vlastníka. V takto převedené nemovitosti si pak můžete zřídit doživotní právo užívání (opět se zápisem do katastru). Pokud totiž zůstavitel nezanechal majetek, soud dědické řízení zastaví. Můžete též navštívit (jedno kterého) notáře se žádostí o sepsání závěti, aby pak následně dědické řízení mohlo proběhnout v poklidu. Jelikož máte jen jednu dceru, je pouze ona neopomenutelným dědicem a závěť by tak neměl kdo napadnout z hlediska neplatnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.