Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se u Vás informovat na jednu věc ohledně koupě pozemku. Koupili jsme pozemek v Kolíně. Prodávající nám však nesdělil, že přes náš pozemek okolo plotu (jeho bývalá polovina, kterou nám odprodal) je uvaleno věcné břemeno na vodovodní přípojku a právo vstupu a vjezdu za účelem provádění údržby a úprav.

Budeme stavět dům a potřebujeme také napojit svůj dům pochopitelně na vodu. Tu však musíme vést ze silnice, což je okolo 20 m a paradoxně vodovod, který vede přes náš pozemek zásobuje sousední dům. Vodovodní trubka je úzká a nelze na ni připojit další dům. Potřebujeme poradit, co v této věci můžeme udělat? Je možné věcné břemeno zrušit, když jsme koupili pozemek a nepřejeme si, aby přes něj vedla vodovodní přípojka a zásobovala sousední dům anebo lze nějakým způsobem docílit zásobování našeho domu, když už věcné břemeno je dáno na náš pozemek, i když pro souseda? Děkuji, Miluše

ODPOVĚĎ:
Spíš bych doporučila odstoupit od smlouvy o věcném břemeni, pokud máte ve smlouvě klauzuli o tom, že na věci neváznou práva 3. osob nebo jste o tom byli výslovně ujištěni prodávajícím (což už se bude hůře prokazovat).
A nebo se můžete pokusit se sousedem dohodnout na zvětšení vodovodního potrubí, tak aby obsáhlo objem pro oba domy.
Věcné břemeno lze zrušit pouze v případě, že by škodilo věci zatížené či nebylo užívané, to že Vás vlastník pozemku "podvedl" nemůže mít dopad na existenci věcného břemena.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.