Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem 18 let podruhé ženatý a nemáme děti. Z 1. manželství mám 2 dcery. S 2. manželkou spolu vlastníme: movitý majetek, hotovost, stavební parcelu (prázdnou) a starší auto, které je napsané na manželku.

Univerzálním dědicem veškerého majetku chci ustanovit manželku a dětem z 1. manželství chci odkázat nejnižší možnou část z výše uvedeného co připouští zákon (1/2 ?). Prosím Vás, jak to mám naformulovat, aby nebyla závěť napadnutelná (obě dcery jsou včetně manželů právníci a 17 let mě neviděli). Je stavební parcela nemovitý nebo movitý majetek? Děkuji, Ctirad

ODPOVĚĎ:
V rámci pozůstalostního řízení je nejprve určeno, co patří pozůstalému manželovi a co se stane předmětem dědického řízení (§175l o.s.ř.).
Jestliže pořídíte závěť, má přednost před děděním ze zákona. Dcery jsou neopomenutelnými dědici a v případě jejich zletilosti musí dostat alespoň polovinu toho, co by jim připadlo při dědění ze zákona; jinak je závěť v případě napadení neplatná (ze zákona manželka 1/3, každá dcera 1/3; v závěti dcery musí dostat alespoň 1/6).
Jestliže však o vás dcery neprojevují opravdový zájem, bylo by možné je dle §469a obč. zák. vydědit. Je však třeba posoudit, zda dcery mají reálnou možnost projevit opravdový zájem, tj. zda vy sám máte zájem se s dcerami stýkat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.