Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelem nemovitostí se dvorem, s věcným břemenem. Definice věcného břemene: „Podle této dohody se přejímá služebnost práva volného průjezdu a průchodu po zastavěné ploše p.č. 163/1 v k.ú. Libavá i nerušeného jejich používání ve prospěch každého vlastníka zastavěné plochy p.č. 163/2 co statek panující".

Máme s oprávněnou osobou rozdílné názory, proto bych se rád zeptal na následující:
1) má uživatel věcného břemene právo umožnit přístup na dvůr dalším osobám dle jeho uvážení (tvrdí že ano). Tím ztrácím kontrolu nad vlastním dvorem a pohybují se po něm pro mne cizí osoby.
2) pokud nemá právo umožnit přístup na dvůr dalším osobám a přesto tak činí (dělá to), co s tím mohu udělat? Má klíče od brány a dal je dalším osobám. Když vyměním zámek, znemožním tím přístup i uživateli věcného břemene.
3)   břemeno zní na průjezd a průchod, ale uživatel a další osoby používají dvůr k nakládání a vykládání zboží pomocí vysokozdvižného vozíku do nákladního auta, které po tuto dobu na dvoře parkuje. Děkuji, Bedřich

ODPOVĚĎ:
Oprávněným z věcného břemena jsou pouze osoby, které vlastní (případně užívají) nemovitosti, v jejichž prospěch je věcné břemeno zřízeno; jiným osobám služebnost nesvědčí.
Pokud s oprávněným nebude dohody, můžete podat návrh na soud na zrušení věcného břemene z důvodu, že zatížení nemovitosti je jí na škodu a neslouží pouze účelnému využívání oprávněným, ale je věcného břemena nadužíváno; plus způsob užívání věcného břemene (pohyb vozíku) může být dalším argumentem v návrhu na zrušení věcného břemene z důvodu nadužívání.
Pokud je nereálné zrušit věcné břemeno (nepřístupnost k nemovitostem), můžete podat návrh na vyslovení zákazu zneužívání věcného břemena oprávněným.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.