Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelkou jednoho bytu bývalého obecního domu, ve kterém se nachází 6 stejně velkých bytových jednotek (2+1), vlatníci bytů jsme 4. Máme potíže s majitelkou, která vlastní 3 byty (celé první poschodí). Do roku 2008 nám pravidelně jednou ročně předkládala vyúčtování nákladů spojených s bydlením.

Koncem roku  2008 jsem se dohodli na měsíčních zálohách na opravu a údržbu domu. Správcem jsme pověřili  muže, který se nejvíc na těchto opravách podílí.  Od této doby s námi zmíněná majitelka nekomunikuje,  nepřispívá do fondu oprav,  dosud nám nevyúčtovala (přes ústní i písemné žádostí) náklady spojené s bydlením  za rok 2008 a 2009. Jak dále postupovat? Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
Příspěvek na údržbu a opravy – dohoda o těchto plněních by měla být písemná, jinak se před soudem bude obtížně obhajovat nárok na její dodržování. Pokud majitelka tuto dohodu prokazatelně neplní, nezbývá Vám než podat návrh na soud na jednorázové zaplacení částky, kterou měla řádně poskytnout. Nárok na plnění, která měla být poskytnuta před víc jak třemi roky je promlčený – můžete podat žalobu do plné částky a vyčkat, zda dotyčná promlčení namítne  a pokud ano, tak návrh do části promlčených plnění změnit (změna žaloby je procesní dispoziční úkon žalobce, ke kterému je v průběhu řízení oprávněn).
Co se týká vyúčtování tak platí de facto to stejné jako v předchozím případě – pokud máte dohodu o tom, že dotyčná povede evidenci, kterou bude zpřístupňovat, nebo taková dohoda prokazatelně existuje fakticky (jen není sepsaná), můžete dotyčnou žalovat na určení povinnosti poskytnout vyúčtování; pokud navíc v rámci vyúčtování dochází k vyčíslení a vrácení přeplatků, můžete podat žalobu na vydání bezdůvodného obohacení (opět k nárokům jež nejsou starší 3 let).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.