Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Byla jsem účastníkem autonehody. Já byla jakožto chodec sražena autem, které řídil starý pán. V následném řízení byl pán uznán jako viník. Ten se ovšem odvolal a poté zemřel. Já se nyní soudím s jeho pojišťovnou Allianz, která mi již před více než dvěma lety vyplatila trvalé následky (psychické) na základě bodového vyčíslení od mého soudního znalce (já si nechala vypracovat posudek).

Soudní řízení dále probíhá. Při posledním stání nechala Allianz dát do zápisu, že pokud budu trvat na svém a nárokovat další náhrady, budou mě žalovat o tuto částku zpět, jakožto bezdůvodné obohacení. Ačkoliv sám jejich právník řekl, že to není předmětem tohoto soudního řízení, soudkyně to do zápisu dala. Jedna moje známá mi řekla, že u tohoto případu je promlčecí lhůta 2 roky, takže se mě pojišťovna snažila jen zastrašit. Poté co jsem ovšem pátrala na internetu, tak jsem nalezla sporné místo, kde se říká, že tato lhůta ovšem běží až od doby, kdy “postižený zjistí” bezdůvodné obohacení. Jsem z obliga, či nikoli? Děkuji, Bedřiška

ODPOVĚĎ:
Práva z bezdůvodného obohacení se promlčují v subjektivní lhůtě dvou let, ode dne kdy se oprávněný dozví, že došlo k bezdůvodnému obohacení a kdo se na jeho úkor obohatil a v objektivní lhůtě tří let od doby vzniku bezdůvodného obohacení (tedy nezávislá na našem vědomí o existenci práv z bezdůvodného obohacení). Pokud bude pojišťovna Allianz soudní cestou (žalobou) uplatňovat práva z bezdůvodného obohacení po třech letech od vyplacení částky za trvalé následky, můžete podat námitku promlčení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.