Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Co můžu dělat když mi zaměstnavatel přeškrtá pracovní výkaz a vráti mi ho s tím, že dle zákonníku práce můžu pracovat jenom 6 dní za sebou a max. 12 hodin denně, nicméně na výkazku mívám dle skutečnosti 12 a více dní a některé dny i z 17 hodin prac dobou. Má smysl to někam někomu psát nebo si stěžovat? Můžu dát výpověď, to vím ale tak daleko zatím zajít nechci. Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
Maximálně přípustná délka pracovní doby činí týdně 40 hodin, přičemž maximální délka pracovní směny činí 12 hodin. Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně, maximálně pak 150 hodin ročně. Veškerou další práci, kterou po Vás zaměstnavatel vyžaduje, nemusíte vykonávat.
Pokud by Vás zaměstnavatel jakýmkoli způsobem za odmítnutí práce nad stanovený týdenní limit (včetně případných přesčasů) sankcionoval, můžete se obrátit na soud s žalobou (např. na určení neplatnosti sankce či na určení neplatnosti výpovědi). Nejste-li spokojen s poměry na pracovišti, můžete se také obrátit na inspekci práce (u místně příslušného pracovního úřadu), která je oprávněna u Vašeho zaměstnavatele provést kontrolu a případně ho i pokutovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.