Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla jsem se zeptat. Pracuji na Úřadu práce ČR jako metodik státní sociální podpory. Jako metodici jsme zařazeni v 9.platové třídě. Nyní reorganizací se rozhodlo, že nebudou místa metodiků a od 1.8. (bude tato pracovní pozice metodiků zrušena) a budeme zařazeni do 8.platové třídy jako dávkoví specialisté.

To samozřejmě znamená snížení platu a změnu pracovní náplně. Při přechodu z úřadu práce Tachov na úřad práce ČR jsme obdrželi písemné sdělení, že přecházíme pod nového zaměstnavatele za stejných podmínek jako pod bývalým zaměstnavatelem.
Dále přišla instrukce, že nám mají plošně snížit i platový stupeň a to každému o 2 platové stupně. Mají na to právo. Nastupovala jsem na úřad s platovým stupněm 0 a tudíž mám své stupně opravdu odpracované. Má úřad práce ČR právní možnost nás takto převézt? Jaká je možnost obrany, není nárok na nějaké odstupné? Děkuji, Božena

ODPOVĚĎ:
Pakliže bylo Vaše místo zrušeno, tak máte nárok na ukončení pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti a příslušné odstupné. Zaměstnavatel Vám nabídl převedení na jinou práci podle § 41 odst. 2 zákoníku práce, s převedením v tomto případě musíte souhlasit; pokud nebudete souhlasit, máte právo na ukončení pracovního poměru pro nadbytečnost a odstupné. Rozhodl-li se zaměstnavatel pracovní místa zrušit, není proti tomu obrany. Můžete dát podnět Inspekci práce, protože zrušení pracovních míst nebylo ve skutečnosti realizováno, jelikož počet pracovníků zůstal stejný.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.