Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím Vás o radu ohledně ukončení PP se zaměstnancem, který je v pracovní neschopnosti od 24.9.2010. Dnes mi oznámil, že mu byl přiznán invalidní důchod od 1.8.2011 a předložil Potvrzení o trvání DPN k 31.8. Jak správně ukončit jeho pracovní poměr?

Protože firma se kvůli nedostatku zakázek dostala do platební neschopnosti, podalo představenstvo firmy jakožto dlužník dne 28.6.2011 návrh na zahájení insolvenčního řízení. Insolvenční správce dosud nebyl krajským soudem jmenován. Do konce měsíce dubna 2011 byli propuštěni všichni zaměstnanci (60 lidí). Kdo má požádat o rozvázání pracovního poměru? Má být v v rozvázání pracovního poměru příp. ve výpovědi uveden důvod ukončení PP, tzn. ztráta způsobilosti vykonávat dosavadní zaměstnání? Jakým způsobem se mu krátí dovolená? Zbývá mu nevybraná dovolená 30 dnů. Jak je to s odstupným? Děkuji, Barbora

ODPOVĚĎ:
Na ukončení pracovního poměru se lze dohodnout - takže předložit dohodu (důvod k ukončení pracovního poměru jste uvedla). Je jedno kdo písemnost předloží. Odstupné náleží i při ukončení PP dohodou. Nicméně důvod, který uvádíte je v § 52 písm. e) zákoníku práce a za ten odstupné nepřísluší. Nevyčerpaná dovolená musí být proplacena, nebo musí dojít k jejímu dočerpání (a následnému proplacení). Návrh na zahájení insolvenčního řízení obecně neznamená zproštění dlužníka k úhradě svých závazků, nicméně zaměstnance lze vyrozumět v tom smyslu, že pohledávku evidujete a bude uhrazena v rámci insolvence (jedná se o pohledávku postavenou naroveň pohledávkám za majetkovou podstatou, tzn. že je jednou z nejdříve uspokojovaných).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.