Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2002 jsem od rodičů dostala část pozemku pro stavbu rodinného domu přes který bylo zřízeno věcné břemeno chůze a jízdy ve prospěch mých rodičů a to jmenovitě nikoli v majetkovém vztahu k pozemku. Můj otec nechal na věcném břemenu bez mého vědomí a stavebního povolení vybudovat inženýrské sítě a zde je počátek našeho sporu. Potřebuje k jejich legalizaci mé svolení. To jsem mu chtěla bezodkladně dát, ale můj otec se nechce spokojit jen se souhlasem a žádal pozemek zpět a to i prostřednictvím soudu.

Soud však otci v žádosti o vrácení pozemku nevyhověl. Můj bratr, se stal převodem majetku novým majitelem pozemku rodičů. Zajímá mě, zda věcné břemeno (zároveň jediná přístupová cesta) psané jmenovitě ve prospěch určitých osob, úmrtím těchto osob zaniká?
Vztahy s bratrem jsou opravdu zoufalé, jeho jednání odporuje dobrým mravům a mou nadějí je, že po smrti rodičů on nebude mít na věcné břemeno vedoucí přes náš pozemek jakýkoliv nárok. Existuje tedy něco jako zdědění věcného břemene, pokud zemře oprávněná osoba? Děkuji, Bohuslava

ODPOVĚĎ:
Smrtí Vašich rodičů věcné břemeno chůze a jízdy zanikne, protože je vázáno pouze na jejich osobu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.