Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rodiče mají nájemní smlouvu na dobu neurčitou, majitel jim stále říká, jak stojí o to, aby tam bydleli, ale přitom dělá naschvály - zrušil jim přípojku vody na WC, pak záchod zrušil zcela bez náhrady. Rodiče chodili na kýbl a vynášeli jej. Ustavičně podkopává podlahu, takže se stěny trhají a podlaha se propadá. Rozhodli jsme se je z bezpečnostních důvodu odstěhovat. Majitel přislíbil odstupné ve výši 50 tisíc Kč, ale diktuje si podmínky, za jakých částku vyplatí a co bude ve smlouvě o ukončení nájmu napsáno.

Je reálná šance po podpisu ukončení nájemní smlouvy soudně vymáhat vyšší částku? Jak se lze bránit a kde, proti takovémuto svévolnému jednání nového majitele. Policie prý toto neřeší, při nahlášení by to stejně odložila. Majitel má dost peněz na to, aby si podplatil i právníky v případném soudním jednání. Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Bohužel, takové případy jako je tento, před soudem nemají valných šancí. Nájemníkům většinou zůstává jediné – odejít, protože i kdyby pronajímatele zažalovali kvůli porušování jeho povinností, situaci by to moc nezměnilo, a to ani při jakémkoliv výsledku řízení (pořád jsou problém mezilidské vztahy a jednání).
Rodiče s pronajímatelem ať se dohodnou na ukončení nájmu, příp. dají výpověď a výpovědní dobu buď ještě „přežijí“ nebo se odstěhují, protože jsou především v ohrožení zdraví.
Chápu, že byste spíše chtěl slyšet, že právo je na straně slabší strany, ale z vlastní zkušenosti vím, že vztahy mezi pronajímatelem a nájemci, jsou stejně jako vztahy mezi rozvádějícími se manželi soudem téměř neřešitelné a i sebemenší úspěšný výsledek obtížně vymahatelný.
Policie v těchto případech bohužel nemá příliš kompetencí.
Pokud ale rodiče chtějí, mohou věc předat advokátovi k řešení. Půjde ale o dlouhé a ekonomicky i časově nákladné soudní spory.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.