Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zajímalo by mě, jaká odchylka od ceny je možná, aby cena nebyla výrazně nižší než ta za jakou jsem podíl nabídl k odprodeji spoluvlastníkům. Odhadní cena mého podílu je cca 90.000Kč. Kde je ta hranice? Děkuji, Dalibor


ODPOVĚĎ:
Jednoznačně určená odchylka neexistuje. Může nastat situace, že cena podílu klesne oproti uskutečněné nabídce např. o deset procent a spoluvlastník napadne neplatnost prodeje podílu za nižší cenu z důvodu porušení předkupního práva, prokáže, že za takovou cenu by prostředky na koupi podílu disponoval a soud se může přiklonit na stranu žalobce.
Samozřejmě lze polemizovat, nad možnými argumenty, které se na straně žalovaného a žalobce mohou vyskytnout, ale přesto lze z důvodu předběžné opatrnosti doporučit, že jakmile odchylka od původní ceny je 5 000 Kč, provést nabídku k uplatnění předkupního práva znovu i s upozorněním, že máte kupce, který je ochoten uvedenou cenu zaplatit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.