Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2007 jsem koupil byt v osobním vlastnictví, bohužel původní majitel nesplatil některé své závazky – jednalo se o služby (voda apod.). Má právo SVJ (společenství vlasníků bytových jednotek) či správcovská organizace vymáhat dluh na mně? Na poslední schůzi si SVJ odhlasovalo, že do stanov dá ustanovení, že dluhy ze záloh na služby budou přecházet na nové vlastníky - mají na to právo?

A jak je to vlastně s promlčením dluhu? Dluh vznikl zhruba v 1.polovině roku 2007, ještě za bývalého vlastníka, než jsem byt koupil já. Správcovská organizace mi ale zasílá každý rok vyúčtování, z kterého vyplývá že mám zaplatit i za služby, které měl zaplatit bývalý vlastník. Každý rok musím toto vyúčtování reklamovat, naštěstí to správcovská organizace zatím vždy uznala. Nicméně jestli se změní stanovy (viz výše), tak se jejich postoj může změnit. I kdyby byl dluh promlčený, mohlo by teoreticky někdy v budoucnosti SVJ odhlasovat, že by dluhy přecházely na nové majitele bytů? Děkuji, Bivoj

ODPOVĚĎ:
Nejdříve k promlčení, protože to je pro Vás aktuálnější, dluh byl promlčen marným uplynutím lhůty 3 let od jeho vzniku – marné uplynutí znamená, že ve lhůtě nebyla podána žaloba (vyúčtování i s dlužnou částkou je zcela irelevantní a žádné následky na nepromlčení pohledávky nemá).
Nelze vázat pohledávku za osobou na byt a nutit tak právní nástupce osoby dlužníka přejímat závazek (samozřejmě pokud by s tím sám dobrovolně nesouhlasil). Ale tato situace se Vás vzhledem k promlčení nároku netýká.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.