Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem zaměstnán 11 let u Litvínovské stavební firmy jako stavbyvedoucí. V roce 2007 byl mě i mým kolegům vystaven po mnohých problémech s odměňováním prémiový příslib založený na podílu ze ze zisku mnou (nebo kolegy) dokončených staveb. Není ovšem určen termím výplaty podílu. Firma tyto podíly ovšem nevyplácí, při urgencích ze strany stavbyvedoucích upravuje a uměle snižuje ziskovost staveb a výplatu prémií nejprve oddalovala a nakonec nikdy nevyplatila.

V loňském roce byl nastaven nový prémiový řád, ovšem založený na jiných principech, které ovšem mohou být opět zkreslovány a tyto principy jsou demotivační a diametrálně odlišné od těch původních z roku 2007. Po cca 1/2 roku trvajících problémech s vedením firmy jsem před týdnem podepsal výpověď dohodou do konce dubna. Nechci se vzdát slíbených odměn, v současné době jsem na nich existenčně závislý, jelikož stavím dům a dále nejsem schopen ve stavbě pokračovat, nehledě na to, že zatím nové zaměstnání nemám. Moji kolegové raději tento stav snášejí, jelikož by byli ohroženi ztrátou zaměstnání. V mém případě je to ale již jedno. Chci se s firmou dohodnout, když to půjde, tak mimosoudně. Poraďte prosím, jak postupovat. Děkuji, Cyril

ODPOVĚĎ:
Pokud jste schopen nárok alespoň orientačně vyčíslit a podložit ho důkazy, vyrozuměte vedení firmy v tom smyslu, že nárok máte a budete ho v krajním případě uplatňovat soudně. Prokázat úmyslné snižování ziskovosti a další nekalé praktiky je ovšem problém a s velkou pravděpodobností by ho odhalil až nezávislý audit, který by mohl nařídit soud (muselo by se jednat ale o velmi odůvodněný případ a zřejmé nesprávnosti v účetnictví).
Můžete zvážit i tu skutečnost, zda byste jako věřitel nemohl na firmu podat návrh na prohlášení úpadku (pokud je nesolventní a ekonomicky nestabilní), příp. tuto informaci použít při vyrozumění příslušných pracovníků společnosti jako úkon, o kterém uvažujete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.