Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelkou bytu s dnes již bývalými nájemci s regulovaným nájemným. Z důvodu neplacení nájemného v plné výši a neužívání bytu jsem všem třem v prosinci 2009 dala písemnou výpověď. Manželé na ni v zákonné lhůtě nereagovali, syn podal žalobu na neplatnost výpovědi. Během procesu se však při dokazování objektivními listinnými důkazy magistrátu zjistilo, že s rodiči ve společné domácnosti bydlel pouze cca 5 týdnů v roce 2003.

Nájem na něj nepřešel a není tudíž aktivně legitimován. Soudní pře skončila a syn zaplatil výlohy. Mně však vznikla škoda na nájemném, neboť pokud by manželé byt v roce 2003, kdy jej opustili, řádně odevzdali a já jsem jej mohla pronajímat za tržní nájemné, získala bych do konce roku 2010, kdy mi byl byt předán, částku cca 400 000Kč. Domnívám se, že v tomto případě se jedná o úmyslné bezdůvodné obohacení – manželé byt opustili s jednoznačným úmyslem se do něj již nevrátit, syn se do něho nastěhoval v době, kdy jeho rodiče byt opouštěli a získal tak byt s regulovaným nájemným, které pod záminkou neplnění a závad od roku 2005 dále ponižoval tak, že posledních šest let platil z bytu o obytné ploše 99m2 cca 1000Kč (započítáno vodné, stočné, spol. elektřina).
Prosila bych proto o odpověď na dvě otázky: Jedná se o o úmyslné bezdůvodné obohacení?
Koho mohu žalovat? Nájemce? Nájemní smlouva byla v roce 1982 vystavena pro rodiče, ti však v bytě od r. 2003 prokazatelně nebydlí. Zbavili se veškerého majetku, aby nebyli postižitelní v případě, že by se na jejich podvodné jednání přišlo. Jejich jménem však syn do roku 2005 zasílal nájemné a zálohy na služby. Od roku 2005 pak pod jménem svým.
Nebo mám  žalovat syna? Do bytu se prokazatelně přistěhoval za účelem získání přechodu nájmu bytu (po cca třech letech pobytu přicházely platby již pouze od něho, podal žalobu na neplatnost výpovědi). Ale hlavně získal byt s výhodným regulovaným nájmem, z kterého platil pouze zlomek. V roce 2006 si pořídil vlastní byt 2+1 ve vedlejší čtvrti města, který vysoce pravděpodobně pronajímal.. Přestěhoval se do něj teprve čtyři měsíce po vynesení rozsudku – v říjnu 2010 (viz výše). Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Nikoliv. Po nájemcích můžete požadovat plnění, která Vám měli řádně poskytnout, nikoliv vyžadovat domnělou částku ve výši ušlého nájemného, které byste získala, kdybyste nájemce sama vypověděla dřív či kdyby dobrovolně byt opustili.
Co se týče vymáhání nároku na domnělé bezdůvodné obohacení – tak žalovat nemůžete nikoho.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.