Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj dotaz se týká nerovnosti výše mzdy - platu. Jsem zaměstnancem státního podniku. Nastupoval jsem cca před 3 roky a po zkušební době mi byl zvýšen plat na částku o zhruba 1 až 2 tisíce nižšší než mají dřívější zaměstnanci - důvod - změny v odměnování a údajné nižšší zisky firmy. Vzal jsem to tak. Proto jsem byl později překvapen u nových (později nastoupivších) zaměstanců zvýšením základní mzdy opět zhruba o uvedenou částku.

Na moje dotazy reagovali nadřízení asi takto: nastoupil jste v blbé době a nelze s tím nic dělat, počkejte jestli nebude podnik zvyšovat ( nestalo se ) nebo nejste v tom sám, víte kolik by to firmu stálo, kdyby jsme všem dorovnali platy? Dodávám, že všichni srovnávaní mají stejnou kvalifikaci, stejné pracoviště a stejnou náplň práce. Jsem z toho zklamaný, proto vás prosím o Váš názor, je-li tento postup v pořádku, a v případě, že ne, tak co lze dělat, na koho se obrátit a event. dodatečně doplatit? Děkuji, Kamil.

ODPOVĚĎ:
Pokud je rozdílná částka částkou osobního ohodnocení, lze jako argument pro rozdílnost těchto částek přijmout pouze neuspokojivé pracovní výsledky. Jinak se jedná o diskriminaci. Vyzvěte zaměstnavatele k nápravě. Můžete podat žalobu na soud a domáhat se upuštění od diskriminace a vyplacení náhrady vzniklé škody (rozdílu ve mzdě).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.