Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mnoho let jsem výhradním vlastníkem chalupy s přilehlými pozemky (dar od mých rodičů). Nyní jsem se rozhodla tento majetek prodat. Zjistila jsem však skutečnost, kterou jsem již dávno zapomněla. K mým pozemkům jsme s mým - nyní již 4 roky zesnulým manželem - přikoupili ještě jeden pozemek. Tento fakt jsem zcela zapoměla uvést do dědictví, protože chalupa a ani ostatní pozemky do dědictví nespadaly.

Nyní nastal problém, neboť majitelem části společně zakoupeného pozemku je fakticky stále můj zesnulý manžel a toto mně nyní prodej chalupy znemožňuje. Chtěla bych vědět, zda existuje jiná možnost převedení části manželova pozemku na mne, než je znovuotevření dědického řízení po něm. Podotýkám, že moje 2 dospělé děti, které by připadaly v úvahu jako další dědicové po manželovi, nemají o pozemek vůbec zájem a v před 4 lety proběhlém, dědickém řízení po mém manželovi se zcela vzdaly dědictví v můj prospěch. Takže, prosím odpovězte mi, jak mám nyní postupovat. Děkuji, Elena

ODPOVĚĎ:
Pozemek, který je v katastru nemovitostí zapsaný na katastru nemovitostí na Vašeho zesnulého manžela se v každém případě musí projednat v dědickém řízení. Není jiná možnost, než požádat přímo u soudu o dodatečné projednání dědictví ohledně tohoto pozemku. Budete muset znovu jít k notáři na předběžné šetření, a následně na jednání. Předpokládám, že i nyní se dcery vzdají dědictví ve Váš prospěch, požádejte tedy u předběžného šetření u notáře o formulář plné moci, které Vám dcery udělí, a nebudete tak muset k jednání všichni.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.