Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupili jsme nemovitost - dům. Na jeho boku je umístěn malý přístavek, v němž jsou rozvodné skříně několika institucí  - elektrárna EON, telekomunikace, veřejné osvětlení, technické služby, atd. Vše bylo na dům umístěno v průběhu 70. a 80. let minulého století. Majitele nemovitosti (domu) se samozřejmě tehdy nikdo na nic neptal, odškodněn nebyl, žádná smlouva nebyla sepsána. Na katastru žádné věcné břemeno není zaznamenáno.

My bychom si dům nyní rádi zrekonstruovali a zateplili a rádi bychom tato rozvodná místa odstranili nebo alespon přemístili (jsou naprosto chaoticky přes půlku stěny, tak např. do linie ve spodní části). Všechny instituce k problému však přistupují tak, že oni to neochotně někam přemístí, ale na naše náklady (navíc samozřejmě jejich firma za jejich ceny). Zajímalo by mě tedy, zda jsem povinna něco takového na domě bez jakékoli smlouvy a zápisu na katastru mít a pokud ano, zda mi nejsou z toho povinni něco platit? Budu vděčna za každou radu, jak k tomuto problému přistupovat. Pokud možno mě odkažte i na konkrétní paragrafy zákonů, ať se mohu bránit něčím konkrétním. Děkuji, Mariana

ODPOVĚĎ:
Tato situace je typickým dědictvím minulého režimu. Skutečnost je taková, že Vy jako vlastník se můžete domáhat odstranění přístavku či zřízení věcných břemen na nainstalované rozvody (samozřejmě za přiměřenou kompenzaci), a protistrany budou operovat s vydržením věcného břemene (což je dle aktuální právní úpravy nepřijatelné tvrzení).
Osobně bych Vám doporučila vyrozumět příslušné instituce s tím, že žádáte řádné zřízení úplatného věcného břemene (§ 151n a násl., zákona č. 40/1964 Sb., Občanský zákoník) nebo odstranění neoprávněně existujících instalací (nárok vyplývá z obecného pojetí vlastnického práva, do kterého nelze zasahovat a rušit poklidnou držbu).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.