Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj otec za svého života a za trvání manželství s mou matkou pořídil byt, který byl v družstevním vlastnictví. Matka zemřela a otec se znovu oženil. Než se podruhé oženil, byt byl již splacen, ale stále v družstevním vlastnictví. Za trvání druhého manželství mého otce došlo k převodu bytu z družstevního vlastnictví do vlastnictví osobního.

 

V katastru nemovitostí je zapsána na listu vlastnictví tudíž i má macecha, druhá ženo mého zesnulého otce. Otec za svého života sepsal závěť, ve které veškerý svůj movitý i nemovitý majetek odkazuje svým dětem, a to rovným dílem.
Otázka zní: zdědí byt macecha a je možné v tomto směru napadnout dědictví? Macecha se žádným dílem nepodílela na pořízení bytu. Provedenou rekonstrukci bytu rovněž hradil otec. Otec mi předal smlouvu o koupi bytu a převodu vlastnictví. Jaká je možnost zdědit byt s mým bratrem rovným dílem bez možnosti podílu dědění macechy? Druhá otázka: patří do dědictví i např. auto, které užívá macecha, a které pořídila za trvání manželství s mým zesnulým otcem? Děkuji, Martina


ODPOVĚĎ:

Pokud je podle listu vlastnictví macecha vedena jako spoluvlastník věci, tak otec mohl odkázat pouze polovinu domu. Možnost, jak obejít macechu, která je podle stavu evidence spoluvlastníkem je nulová – byť zásluhy o pořízení a údržbu nemá.

 

Ano, pokud k autu měl otec právo vyplývající ze spoluvlastnického vztahu nebo ze společného jmění manželů (SJM), tak jeho příslušná část spadá do dědictví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.