Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rád bych se zeptal jak postupovat - mám jediného  zaměstnance,  který má pracovní poměr na dobu neurčitou. Nezvládá však práci,  denně ho upozornuji na několik pochybení, i zákaznící si  již všimli neustálých zmatků ve firmě. Takový člověk je schopný i dobře zavedenou firmu zcela zničit.

Po mé rozmluvě s ním, zda by měl možnost změnit pracovní místo, že tato práce zřejmě pro něj není vhodná, si zašel ke svému lékaři pro neschopenku. Zaměstnanec mi odmítá sdělit příčinu onemocnění, pouze mi oznámil, že mu lékař napsal 10 hodin vycházek denně.
Doma už pobývá delší dobu. Jedná se o jediného zaměstnance a tedy je moje malá firma značně poškozena, musím neustále zaměstnávat brigádníky a nemohu ani jim seriozně odpovědět na jak dlouhou dobu je budu ještě potřebovat. Jakákoliv komunikace či dohoda se zaměstnancem je nemožná, neustále se odvolává na nemožnost předpovídat dobu svého onemocnění. Mohu i v době pracovní neschopnosti zaslat zaměstnanci výtku a následně výpověď bez nároku na odstupné? Prosím o radu jak se s tímto zaměstnancem rozloučit, aby to pro moji malou firmu bylo nejméně finančně bolestivé a měla nárok na přežití. Děkuji, Dalimil

ODPOVĚĎ:
V době pracovní neschopnosti nemůžete dát zaměstnanci výpověď. Obraťte se na správu sociálního zabezpečení – je třeba, aby zdravotní stav zaměstnance vyšetřil posudkový lékař, navíc 10 hodin vycházek je poměrně nestandardní takže je třeba, aby k podobnému závěru došel i jiný odborník.
Pokud dojde posudkový lékař k jinému názoru, můžete se obrátit na soud s návrhem na určení neplatnosti pracovní neschopnosti zaměstnance.
Vy jako zaměstnavatel ale nemáte právo vědět, pro jakou nemoc je zaměstnanec v pracovní neschopnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.