Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Známá byla zadržena policií v bytě svého přítele, kterého republiková Policie přišla zatknout kvůli jeho trestné činnosti (je t.č. vazebně stíhán). Po zadržení byla vyslýchána policisty, kteří na ní používali psychický nátlak (mj. vyhrožování diskreditací v zaměstnání) a pod tímto nátlakem a v otřesu se způsobu zadržení při výslechu uvedla věci a potvrdila některé policejní konstrukce, které by ráda vzala nyní (po uklidnění) zpět.

Existuje vůbec takové právo občana (vzít zpět prvotní výpověď na Policii, která byla učiněna pod nátlakem)? Pokud ano, jak postupovat? Podotýkám, že nebyla ve věci oficiálně vyzvána k podání vysvětlení a ani jí nebylo sděleno obvinění. Děkuji. Vlastík

ODPOVĚĎ:
Pokud nebyla vyzvána k podání vysvětlení a poučena o tom, že za určitých okolností může podání vysvětlení odepřít, je její výpověď neúčinným důkazem a nebude moci být použita v řízení před soudem (ani státní zástupce s ní nebude moci počítat jako s předložitelným důkazem).
V první řadě, ať se Vaše známá spojí s právníkem jejího přítele a řekne mu za jakých okolností k podání vysvětlení došlo a dohodnou se na dalším postupu (buď může svou výpověď vzít zpět hned a nebo až v řízení před soudem, bude-li nařízeno). Co se týče jednání policistů, může podat stížnost k státnímu zástupci, který je místně příslušný k dozoru nad jednáním Policie.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.