Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Včera jsem byla v restauraci na oběd, kdy jsem si zasunovala židli ke stolu. Přitom došlo k poranění prstu na pravé ruce, a to tak, jak jsem poté zjistila, židle na bocích byla rozbitá - to čalounění a také sedák byl jen k židli přiložen. Při zasunování se mi tam dostal proto prst a došlo ke zranění. Šla jsem ihned za majitelem, sdělila mu, co se mi stalo. Ten ragoval tak, že zda mi to má nějak obvázat. Prst však silně krvácel, ihned jsem navštívila chirurgii, prst je pohmožděn, nehet je strhnutý a bude to vyžadovat léčbu asi 14 dnů.

Mohu po majiteli ulatňovat odškodnění a jakým způsobem? Budu na nemocenské (v pracovní neschopnosti) pobírat jen část svého normálního platu? Taková restaurace by snad měla mít pojištění pro takové případy. Šlo by to i mimosoudní cestou? Podotýkám, že vše viděla moje kolegyně, která seděla již u stolu a také přítomná servírka. Děkuji, Bedřiška

ODPOVĚĎ:
Dohodnout se na odškodnění mimosoudní cestou se s majitelem můžete.  Ale bude muset být ochotný Vás odškodnit (což předpokládám nebude). Pojištění tohoto typu zřejmě restaurace uzavřené mít nebude – není to u nás standardní.  Navíc Vy nebudete ve vztahu s jeho pojišťovnou, takže Vás  ani nemusí zajímat, zda je nebo není pojištěn.
Náhradu za újmu na zdraví můžete soudně požadovat – v návrhu určíte částku, jakou požadujete (léčebné náklady, bolestné, ztráta na příjmu).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.