Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Jsem nájemník a s pronajímatelem mám uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Nájemné platím včetně vody, která je dodávána ze společné studny ve vlastnictví pronajímatele. Z důvodu neplacení elektřiny ze strany pronajímatele (elektrické čerpadlo ve studni) mi již 4 měsíce neteče voda (ačkoli za ní platím). Již několikrát jsem psal majiteli, ať s tím něco udělá, ale neodpovídá. Na studnu je vázáno věcné břemeno.

Ostatní sousedé, kterým také neteče voda, také mají na ni právo z věcného břemene. Chtěli jsme si tam dát vlastní čerpací zařízení včetně elektroměru, ale studna je uzamčená. Lze do studny vstoupit na základě věcného břemene. Lze vužít předběžného opatření? Děkuji, Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Na základě práva plynoucího z věcného břemene můžete vyžadovat zpřístupnění po majiteli, případně majitele žalovat před soudem za porušování Vašich práv jakožto oprávněného z věcného břemene. Situace je příliš komplikovaná. Takže nejdříve podejte žalobu na majitele, který neplní svoje povinnosti. K žalobě připojte návrh na vydání předběžného opatření, v němž budete požadovat zpřístupnění studny a instalaci vlastních zařízení.
Návrh na vydání předběžného opatření soud musí vyřešit v rámci několika dnů. Sami do studny nevnikejte ani za přítomnosti policie.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.