Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vlastníkem pozemku u chaty přes který mám věcné břemeno k dvěma sousedům k jednomu 20 cm a druhému 70 cm. Oba je samozřejmě pouštím ale sama nemám kde parkovat a nemám ani dostatečný přístup autem z obecní cesty a tak stojím 20 cm autem na svém pozemku, ale také na místě kde je věcné břemeno. Sousedka si stěžuje, že chce mít stálý přístup a v plnéšíři, že jí nezajímá, že nemám kde parkovat a že nechce abych s autem uhýbala, že tam prostě nesmíme stát.

Druhý soused má břemeno v menší šíři a ten nic nemůže namítat. Je nějaká možnost omezit sousedce břemeno abych tam mohla parkovat? Musím poskytovat oběma přístup přes můj pozemek, když sama přes jejich pozemek nemůžu projet? Samozřejmě, že se to v podstatě nelíbí oběma sousedům že tam stojím jelikož z pohodlnosti z mého pozemku vyjíždějí o půl metru víc než můžou, také si jedem ze sousedů nechal přivést materiál Tatrou a jelikož mu v cestě stály stromky které vytyčovaly přibližně kde můžou jezdit tak je vykopal a po průjezdu opět zasunul zpět a odjel. Jenže stromky uhynuly, jsem poměrně v špatné situaci oba sousedé si vše dosvědčují, jelikož je to v jejich zájmu, jenže já nesmím ani přes jejich pozemek přejet a nemám vůči ním břemeno chůze ale oni i ničí můj majetek a ještě užívají můj pozemek nad rámec břemene. Je nějaký způsob jak bych mohla břemeno omezit a nebo jak si zajistit parkování? Mohu postavit sloupky k vytýčení cesty?
Ještě jsem se chtěla zeptat břemeno jednoho ze sousedů nám bylo od katastru nařízeno že v roce 1954 udělali chybu a že tímto nám břemeno zapisují s tím, že pokud nemáme žádné důkazy tak nic nenaděláme. V roce 2009 nám jej zapsali. Pokud užívám pozemek od souseda víc než 10let pro přístup k vodě, jak si mohu tento přístup zajistit aby mě neomezil?
Děkuji, Naděžda

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu jsem vyrozuměla, že pozemek je ve Vašem vlastnictví, a věcné břemeno náleží sousedům. V takovém případě vždy má vlastník silnější právo než oprávněný z věcného břemene. Pokud tedy stání Vaším autem nebrání v užívání věcného břemene Vašim sousedům, máte právo přes svůj pozemek v každém případě jezdit a parkovat na něj.

Pokud mají právo věcného břemene, tak ji musíte umožnit v této šíři projet přes Váš pozemek. Pokud se nemáte jak ke své chatě dostat, je nasnadě uvažovat o zřízení věcného břemene i na jejich pozemky, abyste i Vy měla ke své chatě přístup. Dokud však věcné břemeno přes jejich pozemek nemáte, nemůžete přes něj jezdit. V tomto případě však předpokládám, že pokud podáte žalobu na soud s tím, aby zřídil věcné břemeno ve Váš prospěch, s největší pravděpodobností Vám vyhoví.

Vyhrabání a znovunasazení stromků v případě souseda je naprosto v rozporu se zákonem a tento soused odpovídá za škodu na stromcích, kterou Vám způsobil v plné výši (otázkou ale je, zda budete schopna unést důkazní břemeno - tzn. zda prokážete, že stromky byly vykopány a poté vráceny do země).

Sloupky k vytyčení cesty můžete umístit, pokud to bude v rozsahu jejich břemene – tzn. tak, abyste, byť neúmyslně, nezmenšila jejich právo z věcného břemene. Můžete to učinit na pozemku, který vlastníte.
Pokud chcete břemeno omezit, nebo jinak vyřešit parkování, nejlepší je dohoda, neboť ta minimalizuje náklady všech zúčastněných stran. Jinak se musíte obrátit na soud.

Zápis věcného břemeno po 10 letech vydržení zajistíte tak, že půjdete se sousedem na soud a požádáte o soudní smír, se kterým poté půjdete na katastr nemovitostí. Pokud by soused odmítl, podejte žalobu – je vysoce pravděpodobné, že vyhrajete, jen náklady řízení jsou dvojnásobné, oproti smíru.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.