Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Asi před 5-ti lety nám přišlo vyrozumění ze stavebního odboru, že soused bude dělat stavební úpravy, což jsme vzali na vědomí, ale nešli jsme se podívat na rozsah prací. Soused přistavěl zastřešené schodiště a u plotu postavil plechovou garáž, což se zeptal. V loňském roce v létě místo garáže postavil 13 metrů dlouhou a 3 metry vysokou konstrukci na hranici pozemku se střechou.

Když ji měl postavenou, tak se manžela ptal, jestli si to může na hranici vyzdít. Manžel souhlasil s tím svým názorem, že si soused může na svém pozemku dělat co chce. Jsou to pozemky asi 680 m2 včetně domu. Plot je na jižní straně, 5m je předzahrádka, dům, přístřešek, 4 tůje a konec zahrady. V zimě nám stíní do půl zahrady. V létě asi 3-4 m, kde jsme měli záhonky. Sklon střechy je ve výšce 4m u souseda a končí ve výšce 3m u našeho pozemku. Dosud tam byl plot z pletiva v rámcích 1,5m. Nezdálo se mi to, tak jsem zašla na stavební úřad, kde jsem zjistila, že stavební plán suverénně porušil. Podle plánu má mít stavbu 0,5m od hranice pozemku a jen jako přístřešek bez stěn.
Teď má pozastavenou stavbu. Takže nám dost stíní a v zimě nám padá sníh a led na zahradu. Jelikož jsme do 14 dnů od vydání rozhodnutí nepodali námitku, už se s tím nedá nic dělat. Takže mám dotaz, jakou možnost ještě máme, pokud s rozhodnutím nesouhlasíme. Vadí mi ta 3m výška a sklon střechy (všichni máme garáže vysoké 2 metry a sklon střechy podél plotu na svůj pozemek). Je nějaká šance tuto situaci ovlivnit. Když ano, jakou formou? Děkuji, Stanislava

ODPOVĚĎ:
Podejte na stavební úřad oznámení o černé stavbě, neboť soused porušil stavební plán tím, že postavil fakticky něco jiného, než měl vyprojektované. Námitky jste sice měla podávat do 14 dnů od vydání rozhodnutí o povolení stavby, ale výsledek je jiný, než byl navržen. To jste v té době nemohli vědět. Proto se můžete rozhodně bránit. Stavební úřad má povinnost se tímto zabývat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.