Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V říjnu 2010 jsem byla pozvaná na oslavu do soukromého pohostinství provozovaný prý jako "klub", nacházející se na statku. Jako vchod se používají domácky vytvořená posuvná železná vrata caa. 4 m dlouhá. Druhý den jsem se dohodla s oslavencem, že jim pomohu s úklidem. Šla jsem s manželem a on tyto nezabezpečená a již pootevřená vrata posunul. Vrata na mě spadla a výsledek je, zlomený obratel - operace a sešroubování zad. Jak jsem později zjistila vrata nejsou dodělaná, drží pouze na spodní kolejnici a nespadla poprvé a dokonce spadla i na oslavě.

Majitel klubu neprojevil žádnou lítost a naopak prohlašuje, že za úraz může manžel, krerý vrata otevřel a neoprávněně jsem vnikli na jeho pozemek. Má pravdu? A zda ne, co s tímto případem mohu dělat? Nedokončená vrata používá nadále. Předem děkuji za odpověď. Jana

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě máte pouze jedinou možnost, a to obrátit se s žalobou na náhradu škody na soud. Na Vás, jako na žalobci bude břemeno důkazní. Dle mého názoru tento majitel za Vaši škodu odpovídá dle § 420 Občanského zákoníku. Budete tedy muset prokázat jeho zavinění. Tedy vznik škody, porušení jeho právní povinnosti a příčinná souvislost mezi škodou a porušením právní povinnosti. Jinými slovy, on porušil právní povinnost, že nedostatečně zabezpečil vrata proti pádu, a případně proti úrazu v důsledku toho Vám vznikla škoda na zdraví. Je zřejmé, že bez právního zástupce – profesionálního advokáta nebude snadné prokázat odpovědnost za škodu majitele tohoto soukromého pohostinství.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.