Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V srpnu 2008 jsem koupila od stavební (developerské) firmy stavební pozemek. Na pozemku firma (jakožto původní vlastník) nechala asi šest velkých betonových sloupů (zřejmě z veřejného osvětlení). Jakmile jsem se stala vlastníkem pozemku, domlouvala jsem se s pracovníkem firmy, že sloupy odstraní. Po několika měsících jsem se jela podívat na pozemek (zatím stavět nehodlám a jezdím na pozemek tak dvakrát třikrát do roka) a sloupy tam stále byly. Ve firmě mi sdělili, že pracovník, se kterým jsem se domlouvala, už tam nepracuje a dali mi kontakt na jiného. S tím jsem se také domlouvala po telefonu a opět nic... Tentokrát jsem jim to poslala už písemně emailem. Zaslechla jsem, že firma má problémy a je možná v konkursu. Obávám se, že už se mnou nebudou komunikovat. Co mám dělat, prosím? Raději vyčkat jestli se o to náhodou nepostarají a nebo si najmout firmu na odstranění sloupů a pak náklady chtít proplatit? Pracovník firmy mi i navrhoval, jestli si je nechci nechat, že se dají rozřezat a použít do základů domu... pokud bych se tak nakonec rozhodla, je zřejmě lepší to mít písemně, aby pak nebyl nějaký problém, ale pokud už je firma v konkursu (zaslechla jsem, že jednatel je neznámo kde a firmu "vytuneloval"), s kým tedy něco sepsat a co by to mělo být za písemnost - název, náležitosti? Sloupy nám dost ztěžují sekání trávy na pozemku. Nemám nárok i na peníze za "pronájem" pozemku, prosím Vás? Předem děkuji za odpověď, Anna


ODPOVĚĎ:
Pokud firmě hrozí konkurz, tak je třeba urychleně jednat, neboť poté se již ničeho nedovoláte. Firma zanikne a Vám sloupy nebude mít povinnost nikdo odstranit. Ze společnosti je oprávněn s Vámi sepsat tuto dohodu jednatel, nebo zaměstnanec, který má oprávnění obdobné dohody v rámci svého pracovního zařazení podepisovat. Tedy zřejmě ředitel. Vzhledem k tomu, že Váš pozemek užívají k uskladnění sloupů, bezdůvodně se obohacují, máte tedy právo na vydání tohoto jejich obohacení, které bude ve výši, které odpovídá obvyklé ceně za nájem takového pozemku. Bez dohody můžete vymáhat peníze jen soudně. To platí i o odstranění sloupů.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.