Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla jsem změnit trvalé bydliště - do vlastního bytu. Přišla jsem na obecní úřad se všemi doklady, včetně výpisu z katastru nemovitostí, a teprve pak mi bylo sděleno, že výpis z katastru nemovitostí nesmí být starší dvou měsíců. Je tento požadavek uzákoněn? Nikde jsem tuto podmínku nenašla, na jednom webu bylo zmiňováno 6 měsíců. Nebo je to jen neoprávněný požadavek, aby člověk pobíhal po úřadech co nejdéle a aby tam nechal co nejvíce peněz? Předem děkuji za odpověď. Zdenka


ODPOVĚĎ:
Zákon o evidenci obyvatel, který změnu trvalého bydliště upravuje, nemá žádné ustanovení o tom, jak může být takový výpis z katastru nemovitostí starý. Je však možné, že město upravilo ve své vyhlášce, nebo vnitřním pokynu, jak starý může takový výpis být. Každý úřad může takové vnitřní předpisy vydávat. V tuto chvíli máte tedy dvě možnosti. Obstarat si nový výpis, nebo zjistit, podle jakého předpisu je po Vás vyžadován nový výpis z katastru nemovitostí. A to přímo po pracovnici úřadu. Pokud nebude taková informace poskytnuta, můžete podat stížnost na krajský úřad a současně si stěžovat na rozpor vnitřního předpisu obce se zákonem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.