Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím v podnikovém bytě v domě, kde je celkem 8 rodin. Máme společné topení, v topení se střídáme po týdnu, vždy jedna rodina. Na nákup uhlí si vybíráme každý měsíc (celý rok) do společné pokladny 1000,- Kč. Takto jsme se domluvili všichni nájemníci pouze ústně, když jsme se nastěhovali. Nikdy jsme neprováděli žádné vyúčtování. Problém nastal, když se někteří nájemníci rozhodli odstěhovat. Nájemní smlouvu mají ukončenou k 30.6., ale částku na uhlí odmítají zaplatit již od dubna. Domnívala jsem se, že naše měsíční částky na uhlí jsou paušální a že tedy by je měl nájemník platit až do doby, kdy mu je ukončena nájemní smlouva, tedy do 30.6.? A vzhledem k tomu, že se nejedná o zálohy, ale o paušální částky, neprovádí se ani žádné vyúčtování. Mohla bych se zeptat, co je tedy správně? Děkuji, Svobodová Dagmar


ODPOVĚĎ:
Již v nájemní smlouvě musí být určeno, jak se platí za služby spojené s nájmem. Pokud tomu tak není, je to nedostatek nájemní smlouvy, který však její neplatnost nezpůsobuje. V tomto případě je směrodatná dohoda, kterou jste měli, avšak již z Vašeho příspěvku plyne, že je dohoda problematická. V každém případě máte jedinou možnost, jak vymoci peníze na uhlí, a to je žaloba k soudu.
Vzhledem k časové a finanční náročnosti je na Vás, zda žalobu podáte, ale v tomto případě je výsledek naprosto nejistý. Doporučuji tedy dohodu o uhlí upravit okamžitě s účinností do budoucna a písemně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.