Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Žiji v pronájmu se svým přítelem, máme dítě a nyní se stěhujeme do bytu, na který si vzal partner hypotéku. Já jsem nemohla ve smlouvě u hypotéky figurovat, protože jsem kvůli neplacení úvěru své sestry, u níž jsem účastníkem, v registru dlužníků. Budu se ale na placení hypotéky podílet a také do úprav bytu vložím naspořené finance. Partner by mě chtěl do smlouvy uvést jako spoluvlastníka, ale nevíme zda bude banka souhlasit. Taky to lze prý nějak řešit, jako dar, ale neznáme postup a podmínky. Můžete mi tedy poradit, jak se dá tato situace vyřešit? Jde mi o to, kdybychom se náhodou jednou rozešli, abych nezůstala bez peněz i bydlení s dítětem na ulici. Eva


ODPOVĚĎ:
Musíme rozlišovat několik věcí. První je úvěr, který si vzal Váš přítel.
Druhou je zástava, kterou poskytl jako krytí bance v případě, že nebude moci splácet.
A třetí je vlastnictví k bytu.

Pokud je byt v zástavě, tak je naprosto lhostejné, zda byt někomu daruje, nebo prodá apod. K bytu bude pořád náležet zástavní právo, i když se majitel změní. To je právě výhoda zástavního práva, proto Vám může polovinu bytu darovat, aniž by to banku nějak ohrozilo. Pokud to nemáte ve smlouvě (o čemž pochybuji), tak může byt darovat bez problémů. Postavení banky se nijak nezmění. Přítel bude dál splácet úvěr sám – oficiálně, a když ne, tak banka byt prodá, ať už ho bude vlastnit kdokoliv.
Pokud chcete být spoludlužník úvěru, tak to budete muset řešit s bankou. Jinak stačí, když sepíšete dohodu o společném splácení a následně Vám přítel daruje část bytu. V každém případě uchovávejte všechny dokumenty, které dokazují, kolik peněz do bytu vložíte. Postupem času jde u nemovitostí o velké částky a případné pozdější spory jsou velmi komplikované (a bez dokladů téměř neřešitelné).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.