Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Sousedům stoupla voda ve sklepě na cca. 2 metry a začala prosakovat k nám. Po zavolání hasičů bylo sousedům sděleno, že je nutno vodu odčerpávat a udržovat sníženou hladinu. My vodu také odčerpáváme. Sousedi ale ve sklepě nemají kotle apod., které by jim voda ohrožovala a jelikož čerpání vody by je prý stálo moc peněz za elektřinu, tak prostě věc neřeší a vodu neodčerpávají. Zároveň jsme se dozvěděli, že vodu ve sklepě i když v pochopitelně menším množství mají vodu celý rok. Dochází tak k podmáčení základů jejich i našeho domu. Dá se nějak bránit a donutit sousedy, aby přijali nějaká opatření - např. opravu studny, ze které jim voda do sklepa protéká či průběžné čerpání ad. Marta


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě máte dvě možnosti. První je obrátit se na stavební úřad, který může nařídit provedení udržovacích prací. Proto se na místním úřadě domáhejte právě tohoto rozhodnutí.

Druhou možností je obrátit se na soud s žalobou, a požadovat zamezení průsaku k základům a také případnou náhradu škody. Samozřejmě je možné jako vždy se domluvit se sousedy mimosoudně na náhardě škody a nápravě věci.

Můžete současně využít obě možnosti, doporučuji, ale nejdříve stavební úřad.
Soudní proces je finančně i časově náročný a ve Vašem případě Vás neomezuje žádná lhůta.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.