Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Minulý rok jsem podstoupila operaci výhřezu ploténky. Mimo toho mám ještě dvě ploténky vyhřezlé. Nemoc se mi projevila těsně před nástupem do zaměstnání po mateřské dovolené. Primářem neurochirurgie, který mě operoval mi bylo řečeno, že práci, kterou jsem vykonávala už nebudu moct nadále vykonávat.

Jsem dělník ve výrobě automobilového průmyslu na tři směny. Mám zakázano dlouho sedět, zvedat těžký břemena, otáčet se a měla bych se vyhýbat rotacím, předcházet virovým onemocněním. Primář je ochoten mi vypsat do práce i vyjádření pro zaměstnavatele co můžu a co nemůžu za práci dělat, ale podle jeho slov to vypadá, že nemůžu vůbec pracovat už jako dělník ve výrobě. Proto bych Vás chtěla požádat, jestli by jste mi mohli poradit jak správně postupovat když budu mít vyjádření pro zaměstnavatele od neurochirurga. Moje nemoc jeste není doléčená a čekají mě další vyšetření. Zajímá mě jestli mám nárok na odstupné když mi zaměstnavatel nenajde práci vyhovujíci mému zdravotnímu stavu a dostanu výpověď. Zaměstnavatel se bude hájit tím, že se mi to stalo na mateřské dovolené. Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Za předpokladu, že jste pozbyla způsobilost konat dosavadní práci ze zdravotních důvodů, je zamětnavatel povinen Vás převést na jinou práci. Pokud takový převod nelze provézt v rámci pracovní smlouvy, je možné, aby Vás zaměstnavatel převedl i na práci jiného druhu. Zaměstnavatel je však povinen přihlížet k tomu, aby tato práce byla pro Vás vhodná vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu a schopnostem a pokud možno i k Vaší kvalifikaci. Zaměstnavatel je také povinen převod s Vámi projednat a bude-li třeba změna pracovní smlouvy, tak vydat písemné potvrzení o důvodu převedení na jinou práci.
Pokud byste dostala pro svůj zdravotní stav výpověď a bude se jednat o výpověď z důvodů špatného zdravotního stavu pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, náleží Vám odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku. Za předpokladu, že byste však dostala výpověď pro nepříznivý zdravotní stav zapřičiněný nikoliv pracovním úrazem či nemocí z povolání, že by tedy zaměstnavate tvrdil, že se Váš zdravotní stav zhoršil po dobu rodičovské dovolené, jak uvádíte, odstupné Vám nenáleží. V takovém případě budete muset jít do sporu se zaměstnavatelem a nesouhlasit s výpovědí. Vaše stanovisko pak potvrdí a nebo vyvrátí soud, kam se po nesouhlasu s výpovědí od zaměstnavatele musíte obrátit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.